Sla inhoud over

STEENBERGEN STICHTING

BESTUURSLEDEN

Beeld: Danielle van der Waard

Etta Meuter

Adèle Koop – Dzidzaria

María Virto Marcilla

In Memoriam

Marlise Meuter

8 mei 1979 – 29 november 2022

OVER DE STICHTING

De Stichting Steenbergen werd in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967) ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). Johan was de oprichter van de Exakta-camerafabriek in Dresden.

De stichting ondersteunt initiatieven die mensen helpen ontwikkelen, in lijn met de waarden uit onze visie. We ondernemen projecten ter nagedachtenis aan Johan Steenbergen, zoals in het verleden een onderzoeksbeurs, samen met het Drents Archief, voor jonge historici naar de Drentse geschiedenis. Momenteel hebben we, samen met het Nederlands Fotomuseum, het Steenbergen Stipendium, een prijs voor jonge fotografen.

EXAKTA

Op 16 november 1918 richtte Johan Steenbergen “Ihagee Kamerawerk Steenbergen & Co.” op. Omdat hij zelf geen technicus was, nam Steenbergen een zestal Tischler (houtbewerkers) als vennoten op in het nieuwe bedrijf. Emil English, Otto Diebel, Hugo Frauenstein, Emil Kirsch, Conrad Koch en Herman Schubert.

Steenbergen had gevoel voor trends in de markt en dit kwam tot uiting in de producten van de Ihagee. In de jaren dertig ontwikkelde de technicus Karl Nüchterlein zich tot een uiterst getalenteerd ontwerper. Als ‘Chefkonstrukteur’ – hoofd van het team van ontwerpers – was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van de sensationele Kine-Exakta, die de Ihagee in 1936 op de Leipziger Messe aan het publiek liet zien.

De Kine-Exakta had een karakteristieke trapeziumvormige, lichtmetalen behuizing met een aantal opzienbarende voorzieningen. Het gebruik van de combinatie van een kleinbeeld 24×36 mm film in een spiegelreflexcamera met één lens, maakte dat de camera in korte tijd een groot succes werd.